Hoe kies ik een makelaar?
Makelaarschecklist
Makelaar is een vrij beroep. Hoe kies je dan een geschikte makelaar? Er is namelijk ook nog eens een groot verschil in de aanpak tussen de makelaarskantoren.
Om de keuze gemakkelijker te maken hebben we een makelaarschecklist voor je opgesteld.
Checklist Hoe kies je een goede makelaar die bij je past?
1. Is de makelaar aangesloten bij een brancheorganisatie/ makelaarsvereniging?
Iedereen mag zich makelaar noemen. Maar alleen als de makelaar voldoet aan de hoge opleidings- en strenge toelatingseisen kan hij/ zij lid worden van een makelaarsvereniging.
Je kunt het zien als een keurmerk dat staat voor kwaliteit en integriteit. Vergelijk het met de autobranche. Verkoop je je auto liever via een BOVAG-garage of via Beun de Haas?
2. Wat is het verschil tussen een VBO-makelaar en NVM-makelaar?
VBO en NVM zijn makelaarsverenigingen. Jij als koper of verkoper zult geen verschil merken tussen een VBO- en een NVM-makelaar.
Wij zijn aangesloten bij VBO, omdat deze brancheorganisatie bij ons het beste past. De leeftijd van de leden is lager en we ervaren VBO als vernieuwend.
Zowel VBO als NVM hanteert strenge opleidingseisen en geeft ons dezelfde rechten en plichten.
Sinds Funda.nl niet meer van NVM is, zijn alle huizen welkom op de website. Huizen van NVM-makelaars worden dan ook niet meer hoger geplaatst dan andere.
3. Is de makelaar actief en/of woonachtig in de regio?
Garanties bestaan niet, ook niet in de huidige verkopersmarkt. Wel is zeker dat het inschakelen van een lokale makelaar een grote bijdrage levert aan een snelle verkoop van je woning.
Dat is ook logisch.
Een verkoopmakelaar die affiniteit heeft met en actief is in jouw regio, kent de lokale huizenmarkt op zijn duimpje en heeft door de vele voorgaande transacties een groot bestand woningzoekers. Hierdoor weet hij als geen ander hoe hij moet inspelen op de regionale vraag en het aanbod.
Bovendien weet hij tijdens de onderhandelingen zijn lokale marktkennis in jouw voordeel te benutten. Is er in de buurt een vergelijkbaar huis voor een hogere prijs verkocht? Jouw verkoopmakelaar weet dat en versterkt hiermee zijn onderhandelingspositie.
Kopers vinden het ook prettig om geïnformeerd te worden over de omgeving.
En ook niet geheel onbelangrijk: als lokale inwoner houdt hij 24/7 zijn ogen en oren voor je open.
4. Is de makelaar ervaren?
Veel makelaars kunnen moeiteloos opnoemen wat er komt kijken bij het (ver)kopen van een huis. Maar makelaars die al jaren in het vak zitten, bekijken de zaken toch net iets anders. Hun ervaring heeft hen geleerd bepaalde zaken toch anders aan te pakken.
Regelmatig worden er fouten gemaakt door een gebrek aan kennis of ervaring. Een ervaren makelaar voorziet problemen lange tijd vooraf en helpt je om deze te voorkomen. Denk daarbij aan het wijzigen of schrappen van voorwaarden in het koopcontract.
Of het bepalen van een onderhandelstrategie.
Een ervaren makelaar kan haarfijn uitleggen waarom je iets wel of juist niet moet doen.
Grote kans dat een ervaren makelaar alles al een keer heeft gezien of meegemaakt. Plotseling veranderende marktomstandigheden, problemen met contracten en agressieve onderhandelingstactieken kennen geen geheimen. De makelaar weet wat wel en niet werkt en handelt daar naar.
De jarenlange ervaring van een goede makelaar kan jou voor veel problemen behoeden. Hij kan plotselinge ontwikkelingen in de juiste context plaatsen of uitleggen waarom je niet in paniek moet raken bij een laatste bod van een koper.
Kortom: zijn ervaring is goud waard!
Behalve de kennis die de makelaar heeft opgedaan, is ook het netwerk van groot belang. Ben jij op zoek naar een bepaalde woning of ga je jouw eigen huis verkopen? Een ervaren makelaar heeft door de jaren heen een uitgebreid netwerk opgebouwd.
Hoe groter het netwerk, hoe groter de kans op een positief einde!
5. Hoe wordt je woning gepresenteerd?
Worden er wat foto’s gemaakt of krijgt je woning een uitgebreid presentatiepakket?
Hoe staan de woningen van de makelaar op bijvoorbeeld Funda.nl? Op een prominente plek of ergens onderaan?
Kijk zelf eens op Funda.nl, dan krijg je al snel een beeld van hoe je eigen woning gepresenteerd zal gaan worden.
6. Hoe neemt de makelaar je woning op?
Kijk bewust hoe de makelaar zich opstelt. Blijft hij oppervlakkig, of is het bezoek uitgebreid? Vraagt hij veel of weinig? Hoeveel schrijft hij op?
7. Waarop baseert de makelaar zijn verkoopadvies voor jouw woning?
Geeft de makelaar uit eigen beweging een goede onderbouwing van het advies over de uiteindelijke opbrengst, de vraagprijs, de dienstverlening, de kosten en de te volgen verkoopstrategie? Of is dit natte vingerwerk?
8. Past de indruk van de makelaar bij jou?
Stap eens binnen bij het makelaarskantoor of kijk op de site van de makelaar. Hoe is jouw eerste indruk? Hoe word je ontvangen? Hoe is de presentatie van woningen? Past de uitstraling bij je?
9. Hoe ervaar je het telefoongesprek met het makelaarskantoor?
Hoe word je voor het eerst aangesproken? Word je überhaupt aangesproken? Klikt het? Deze eerste indruk krijgt per slot van rekening ook een belangstellende voor jouw huis.
10. Heeft de makelaar een goede marketingvisie?
Als je weet waarvoor je betaalt, dan mag goede publiciteit wat kosten.
11. Meldt de makelaar alle kosten?
Is jou meteen duidelijk wat de kosten zijn voor advertenties, internet, social media en wat de presentatiekosten zijn? Moet je ernaar vragen of worden ze vooraf verteld? Zijn de bedragen inclusief of exclusief btw?
12. Durf je deze makelaar alles te vragen?
Een woning kopen of verkopen is niet niets. Voel je je op je gemak bij deze makelaar? Kun je hem alle vragen stellen die je wilt? Neemt hij de tijd om antwoord en advies te geven?
Resultaat van de checklist
De antwoorden op de vragen in deze checklist, geven een goede indicatie of de makelaar bij je past.
Twijfel je?
Nodig dan nog een andere makelaar uit om te vergelijken. Vergelijk uiteraard geen appels met peren.